Hoe kreeg John Wayne zijn doorbraakrol in de film uit 1939? postkoets ?

Elke beroemde acteur had een doorbraakrol. Marlon Brando werd beroemd met A Streetcar Named Desire. De grote doorbraak van Nicole Kidman kwam met de film uit 1989, Dood kalm . Jack Nicholson kreeg zijn eerste grote rol in Easy Rider . En de westerse legende John Wayne maakte naam in de film uit 1939 postkoets . Na zijn debuut in postkoets Wayne ging verder metsterin ten minste 80 films en werd een symbool van de ruige, sterke, recht schietende Amerikaanse man.

Maar hoe kreeg John Wayne zijn doorbraak in de hoofdrol in de film? Volgens IMDB , had John Wayne niet verwacht dat hij derol.De hertog krijgt de rol van zijn leven

In 1938, filmregisseurJohn Fordnodigde John Wayne uit voor een weekendboottocht. Ford vertelde Wayne dat hij wilde dat hij een exemplaar van de... postkoets script en raad een acteur aan om Ringo Kid te spelen. Ford zei: ik heb een geweldige tijd om te beslissen wie ik als Ringo Kid zal casten. Je kent veel jonge acteurs, Duke. Kijk wat je denkt. Na het lezen van het script, stelde Wayne voor: acteur Lloyd Nolan voor de rol, maar Ford was niet geïnteresseerd in het idee. Nolan? vroeg Ford kritisch. Jezus Christus, ik zou verdomme willen dat ik een jonge acteur in deze stad kon vinden die paard kan rijden en acteren.

De volgende dag, toen de twee hun weekendtrip afsloten, zei Ford, heb ik een besluit genomen. Ik wil dat je de Ringo Kid speelt. Wayne zei dat het aanbod hem het gevoel gaf dat hij met een honkbalknuppel in zijn buik was geraakt. En hij was bang dat Ford van gedachten zou veranderen en Nolan in plaats daarvan het onderdeel zou aanbieden.

Gelukkig veranderde Ford niet van gedachten en speelde John Wayne als...Ringo Kidin postkoets . De film werd genomineerd voor zes Academy Awards en won er twee: Beste Acteur in een Bijrol (Thomas Mitchell) en Beste Muziek, Scoren.

https://youtu.be/BKa0ehuALd0 Video kan niet worden geladen omdat JavaScript is uitgeschakeld: Postkoets – Aanhangwagen (https://youtu.be/BKa0ehuALd0)

John Wayne in postkoets

'Stagecoach' en John Wayne's stuntman Yakima Canutt

John Wayne was misschien de koning van de westerns. Maar zijn stuntman Yakima Canutt was de koning van de westernfilmstunten. Canutt kan een wagencrash regelen, op een paard springen of eraf vallen, of een overtuigende vechtscène opvoeren. En nog belangrijker, hij kon andere acteurs ook leren hoe ze die stunts moesten doen.

Hij heeft zelfs zijn eigen technieken uitgevonden. En hij ontwikkelde apparatuur die het mogelijk maakte om treinongelukken en wagonaanvallen uit te voeren terwijl hij bleefacteursen stuntwerkers veilig. Met zijn uitvindingen verhoogde Canutt de amusementswaarde van een film en zorgde hij voor de veiligheid van alle betrokkenen.

Een van Canutts meest memorabele stunts vindt plaats in eentafereelvan postkoets . Tijdens de scène springt Canutt van zijn paard op een team van zes postkoetspaarden. En dan glijdt hij er allemaal onderdoor en brengt de postkoets veilig tot stilstand op de grond. Editors hebben de stunt niet op magische wijze bewerkt, Canutt deed eigenlijk al die stunts zelf.

Editor'S Choice