Yellowstone National Park-reuzenkeren terug naar het landschap als de winterslaap eindigt, en de eerste grizzlybeer-waarneming van het park van 2022 zou hier elk moment moeten zijn.

Weinig dieren zijn hongeriger, of houden onze verbeelding sterker vast dan een bronGrizzly beer. En nu, terwijl maart de lente ingaat, komt hun hernieuwde opkomst.

De eerste gedocumenteerde waarneming van een opkomende grizzlybeer in 2019 inYellowstone National Parkwas vandaag drie jaar geleden: 8 maart 2019 in Canyon Village. In 2020 zou het park hun eerste grizzly-waarneming de dag ervoor noteren: 7 maart, in het Midway Geyser Basin.Ze zijn uit! Yellowstone's eerste grizzly-waarneming van 2022

En dit jaar was 7 maart ook zo'n dag. Op maandag 7 maart observeerde een pilot ter ondersteuning van natuuronderzoek in Yellowstone National Park de eerste grizzlybeer van 2022, zo maakte het park maandag bekend als onderdeel van een persbericht. De volwassen beer werd gezien in een weiland in het west-centrale deel van het park.

De eerste waarneming van vorig jaar kwam echter bijna een week later. Op 13 maart zou de eerste grizzlybeer-waarneming van 2021 plaatsvinden. Yellowstone merkt op dat deze beer in opmerkelijke omstandigheden werd gezien door een piloot van een natuuronderzoek: het voelen van een roedel wolven terwijl ze zich voedden met de overblijfselen van een groot dier.

Al het bovenstaande brengt ons naar 2022, waarin de terugkeer vanGrizzlyberen in Yellowstone National Parkelk moment. En wanneer ze uit hun holen sjokken - waarvan ze een stevige 4-6 maanden hebben geslapen zonder voedsel of water - definiëren ze de term hongerig .

Yellowstone National Park Grizzlyberen: wie komt eraan?

Volgens het park , Yellowstone-grizzly's kunnen tijdens hun winterslaap 15-30% van hun lichaamsgewicht verliezen. Dit komt echter allemaal in de vorm van vetreserves, zodat de dieren niet skeletachtig of ondervoed zijn. Integendeel zelfs: grizzlyberen komen tevoorschijn met een toename van de vetvrije massa en klaar om nog een jaar te leven.

Maar het is niet zomaar een grizzly die elk jaar in maart uit hun holen komt. Het zijn de mannetjes, of beren, die deze tijd van het jaar meestal uit hun winterslaap komen. Sommige beren verschijnen al in februari, maar de meerderheid verschijnt in de aanloop naar de lente in maart (die op 20 maart begint).

Een moeder van een grizzlybeer en haar welp wandelen in de buurt van Pelican Creek 8 oktober 2012 in het Yellowstone National Park in Wyoming. (Photo credit: KAREN BLEIER/AFP via Getty Images)

Een paar vrouwtjes, of zeugen, zullen gedurende deze tijd ook weer tevoorschijn komen. Maar moedergrizzly's met welpen zullen pas in april of zelfs mei het daglicht zien. Er zijn verschillende redenen waarom, maar er speelt ook een duidelijk evolutionair voordeel mee met dit tijdsverschil. Als grizzlymoeders en welpen tegelijkertijd met vraatzuchtige mannetjes tevoorschijn zouden komen, zou de soort niet overleven. Mannelijke grizzlyberen kannibaliseren vaak de welpen die ze tegenkomen, ze consumeren ze regelrecht of doden ze in uitingen van dominantie. Dit zorgt ervoor dat er in de toekomst minder mannelijke concurrentie voor zichzelf is.

Door veel later tevoorschijn te komen, hebben moeders en hun welpen een grotere overlevingskans. Zeugen met welpen blijven tot eind mei ook binnen 3 kilometer (minder dan 2 mijl) van hun holen, wat hun kansen vergroot.

Yellowstone-bezoekers moeten 'Bear Aware' blijven tijdens de opkomst van de lente

Voorjaarsbezoekers die wandelen, skiën of sneeuwschoenwandelen in het park kunnen de kans op het ontmoeten van beren verkleinen door laaggelegen wintergebieden, thermale gebieden en op het zuiden gerichte hellingen te vermijden waar beren op zoek gaan naar karkassen van hoefdieren en lentevegetatie kort nadat ze uit winterholen tevoorschijn zijn gekomen. zegt Kerry Gunther , Yellowstone National Park-bioloog voor berenbeheer, in het persbericht van 2022 van het park.

Nu er beren uit de winterholen tevoorschijn komen, moeten bezoekers enthousiast zijn over de kans om ze te bekijken en te fotograferen. Maar ze moeten ook beren met respect en voorzichtigheid behandelen, voegde Gunther toe tijdens de eerste waarneming van vorig jaar.

Respect en voorzichtigheid is licht uitgedrukt. Botweg moeten wandelaars, skiërs en sneeuwschoenwandelaars in groepen van drie of meer reizen. Draag berenspray en maak lawaai, vervolgde Gunther. Yellowstone-grizzly's zijn opportunistische eters en gaan achter alles aan wat in deze tijd van het jaar een gemakkelijke maaltijd lijkt. Maar gelukkig voor ons menselijke bezoekers, laat hun lange winterslaap hen in een lage energietoestand. Dus in plaats van toeristen te zoeken, gaan ze veel vaker achter vegetatie of afgedankte karkassen aan.

Wanneer beren voor het eerst uit hun winterslaap komen, zoeken ze naar karkassen op lagere hoogten en voorjaarsvegetatie in thermale weiden en op het zuiden gerichte hellingen voor voedsel, voegt Gunther eraan toe, daarbij verwijzend naar de allesetende aard van de grizzly.

Achteloos,Yellowstone National Parkdringt er bij alle bezoekers op aan om in deze tijd van het jaar uiterst voorzichtig te zijn. Dus als je een bezoek plant, zorg er dan voor dat je je berenspray inpakt en weet hoe je hem moet gebruiken. Reis altijd in een groep, ennooit ( ooit ) benader eventuele beren in het park.

Voor meer informatie over hoe je veilig Yellowstone kunt doorkruisen terwijl grizzlyberen opkomen, kijk op het volledige persbericht van 2022 van het nationale park hier .

Editor'S Choice