Reisonderbrekingen zijn een groot probleem in de VS sinds een enorme winterstorm het westen van New York - en andere staten - overspoelde met een historische kerststorm. Daarna liet Southwest Airlines duizenden Amerikanen stranden omdat hun operaties mislukten en slecht weer leidde tot duizenden geannuleerde vluchten. De kers op de taart kwam echter woensdagochtend. Het NOTAM-systeem van de FAA faalde volledig, waardoor de administratie gedwongen werd alle Amerikaanse vluchten aan de grond houden . Slechts enkele uren eerder veranderde de 17 uur durende reis van honderden Amtrak-passagiers in een bijna 40 uur durende nachtmerrie nadat hun trein vertraging had opgelopen door een nieuwe vrachtontsporing.

ABC nieuws rapporten 563 passagiers stapten maandagavond aan boord van een Amtrak Auto Train van Washington D.C. naar Orlando. De reis, die naar verwachting 17 uur zou duren, zou dinsdagochtend op zijn bestemming in Florida aankomen. 17 uur aan boord werden echter 37 uur toen een CSX-vracht maandag ontspoorde.

Door de ontsporing werd de Amtrak van zijn normale route gedwongen, in plaats daarvan op weg naar Denemarken, South Carolina. Daar aangekomen moesten de passagiers aan boord van de trein wachten op een nieuwe bemanning.Amtrak zei dinsdagavond: 'De trein werd van zijn normale route omgeleid om verder te rijden naar het zuiden.' Destijds liet het bedrijf het verkooppunt ook weten dat de trein in beweging was. Ze zeiden in hun verklaring: “We hebben klanten regelmatig updates gegeven, samen met maaltijden, snackpakketten en drankjes. Het personeel aan boord werkt samen met eigenaren van gezelschapsdieren om plaspauzes te voorzien.”

Volgens de uitlaat moest de conducteur van de trein passagiers vragen om niet meer 911 te bellen nadat de Amtrak vast kwam te zitten. De conducteur verklaarde: “Voor degenen onder u die de politie bellen, we houden u niet gegijzeld. We geven u alle informatie die we hebben. Onze excuses voor het ongemak.'

Ondraaglijke Amtrak-vertraging gaat woensdag vooraf aan massale vluchtannuleringen

Zoals eerder vermeld, moest de Federal Aviation Administration woensdag alle Amerikaanse vluchten aan de grond houden na een enorme systeemstoring. Vluchten in de hele VS werden gedwongen tot stilstand te komen, waardoor passagiers op luchthavens en op het asfalt achterbleven terwijl de regering werkte om de problemen op te lossen.

Het NOTAM-systeem (Notice to Air Missions) viel woensdagochtend rond 06.00 uur uit. De operaties waren uiteindelijk weer op gang . Maar duizenden en duizenden binnenlandse en internationale vluchten werden getroffen door de storing. Verder vergeleken veel professionals uit de industrie de sluiting van woensdag met die Amerikanen meer dan 20 jaar geleden op 11 september meemaakten. Het Witte Huis zei vanmorgen dat er geen bewijs was van een cyberaanval. Ze startten echter toch een onderzoek naar het incident.

John Cox, een voormalig piloot en luchtvaartveiligheidsexpert, zei in 53 jaar: 'Ik heb het systeem nog nooit op deze manier horen uitvallen. Er is dus iets ongewoons gebeurd.”

Net zoals de ontsporing van het vrachtvervoer de operaties van Amtrak omleidde en vertraagde, zo had ook de mislukking van NOTAM woensdag gevolgen voor de vluchten. De Amerikaanse minister van Transport, Pete Buttigieg, zei: “We gaan de rimpeleffecten daarvan zien, de vertragingen van vanochtend door het systeem gedurende de dag. Nu moeten we begrijpen... waarom de gebruikelijke ontslagen die ervoor zouden zorgen dat het niet zo storend zou zijn, er deze keer niet voor zorgden dat het niet zo storend was.'

Editor'S Choice